Ga naar de inhoud

Ontijzering

Aquahandling Helmond is toonaangevend met bouw en levering van ontijzeringsinstallaties. Met de levering en bouw van ontijzeringsinstallatie’s en overige waterbehandelingsinstallatie’s is Aquahandling veruit de belangrijkste leverancier in het zuiden van het land. We hebben bijna 20 jaar ervaring in deze branche!! Onze toestellen worden onder de naam “AquaUNO” verkocht door heel Nederland. AquaHandling Helmond stelt in eigen werkplaats installaties samen voor het ontijzeren van grondwater. Deze ontijzeringsinstallatie is gesloten, en verwijderd 100% ijzer en kalk in het grondwater. Een speciale formule van zuiveringsharsen zorgt ervoor dat een hoge capaciteit voor het ontijzeren haalbaar is. Ook een minimaal zoutverbruik (20% lager dan de onze concurrenten) zorgt ervoor dat onze installaties veelgevraagd zijn voor het ontijzeren van grondwater.

Berekening van de ontijzeringsinstallatie:

De berekening van de installatie is altijd op het aangeleverde grondwater. Hierin is de max. capaciteit van de pomp belangrijk, maar natuurlijk ook de aanwezigheid van ijzer, mangaan en de totale hardheid. Met al deze gegevens is het mogelijk om een ontijzeringsinstallatie te berekenen. Door combinatie van de beste producten kunnen we voor alle typen grondwater ontijzeringsinstallatie’s en waterbehandelingsinstallatie’s samenstellen. Alle spoelkoppen worden aangepast om te kunnen ontijzeren, en er wordt een speciaal samengestelde harssoort gebruikt. De werking van de ontijzeringsinstallatie is bijna hetzelfde als een waterontharder, en moet dus ook met zout geregenereerd worden.

Aquauno

Toepassing van een ontijzeringsinstallatie:

De ontijzeringsinstallatie’s kunnen voor tal van toepassingen gebruikt worden. Denk hierbij aan veedrinkwater, ontijzering voor beregeningen, waterzuiveringen en voor industrieel gebruik, Toepassingen hier zijn b.v reinigingswater (bv champignonkwekerijen, slagerijen) koelinstallaties, autowasstraten of productbereiding. (bv beton) Ook het partikulier gebruik is een grote doelgroep. Denk hierbij het gebruik van grondwater als alternatief water voor toiletspoeling, tuinberegening, of bijvullen van vijvers, zwembaden etc. Indien nodig kan het water daarna nog nabehandeld worden voor de verwijdering of behandeling van kleur, geur, nitriet, nitraat, ammonium of bacteriën. 

Werking van de ontijzeringsinstallatie:

AquaUno is een hars die de eigenschap bezit om kalk, ijzer en mangaan te verwijderen en ammonium te absorberen. Tevens is het zeer geschikt om licht verontreinigd bronwater met organisch materiaal te naturaliseren. Het grote voordeel wat AquaUNO heeft ten opzichte van de concurrentie, is dat het ten allen tijde de maximale capaciteit behoudt, zelfs nadat het oververzadigd is geweest. In dit geval dient de AquaUno met speciaal zuur gereinigd te worden en keert de oorspronkelijke capaciteit terug.

AquaUNO

AquaUNO is een hars die speciaal ingezet wordt bij bronwater met een te hoog ijzer-, mangaan- en kalkgehalte. Het is het beste product voor alle soorten bronwater.

AquaUNO verschilt van de klassieke filtermaterialen, in die zin dat het kalk, ijzer en mangaan verwijdert op basis van ionenuitwisseling. Er mag dus geen zuurstof bij het bronwater zijn gekomen voor het behandeld wordt. Als er toch zuurstof bij het water is gekomen dan zal het werken als een klassiek filtermateriaal. Andere voordelen van AquaUNO Op AquaUNO heeft de pH-waarde geen enkele invloed, het is toepasbaar bij een pH van 4 – 9. De uitwisselingscapaciteit is groter dan die van klassiek filtermateriaal en het zoutverbruik in veel gevallen 10% tot 20% lager. Er is nooit meer dan 100 gram zout per liter hars nodig voor een maximale uitwisselingscapaciteit. Door de gelijke grootte van de harskorrels is de capaciteit groter voor ontijzering dan de meeste “normale” filterharsen.

Reiniging van de AquaUNO

Met een speciaal zuur (verkrijgbaar bij uw leverancier) verwijdert u zelfs de meest ernstige vervuiling op de harsen en zal het weer zijn oorspronkelijke ontijzeringscapaciteit terug krijgen.

Gebruik van AquaUNO

Ook bij het gebruik van AquaUNO is het belangrijk dat het volgens de voorschriften toegepast wordt. Indien u zich aan de gebruiksvoorwaarden houdt, zal het filtermateriaal tot 20 jaar meegaan. Hiervoor dient u zich aan een aantal voorwaarden te houden.

Gehalte aan opgeloste stoffen:

Het gehalte aan opgeloste stoffen (TDS waarde) dient ten alle tijde lager te zijn dan 50 mg/L, Een lage of hoge Ph-waarde zal geen negatieve invloed hebben op het filtermateriaal, Daarom kan AquaUno ook met het zwaarste zuur gereinigd worden.

Natrium:

Natrium heeft een lichte negatieve invloed op de capaciteit van de installatie, onder de 150mg/l is dit te verwaarlozen.

Minimale hardheid

De minimale hardheid dient altijd min. 2 Dhº te zijn om goed ijzer en mangaan te verwijderen.

Filterflessen

De minimale diameter van de filterfles dient 10” te zijn en er dient minimaal 50 liter AquaUNO in de filterfles te zitten.

Aquahandling kan door eigen import en fabricage van ontijzeringsinstallatie’s en overig waterbehandelingsapparatuur deze ook leveren aan hoveniers, installatiebedrijven of beregeningsinstallateurs. Mocht u interesse hebben om onze installaties te leveren en te plaatsen, neem dan contact met ons op. Aquahandling Helmond Kan ook onderhoudscontracten afsluiten voor het onderhoud van de ontijzeringsinstallatie of waterontharder in Uw bezit.Door onze 24 uurs service kan een storing snel verholpen worden.